dinsdag 18 juni 2013

Dragon Boat Festival



Een van de vele bijzondere feestdagen in China is het Drakenboot Festival, in het Engels Dragon Boat Festival.

Het drakenbootfestival vindt elk jaar op de 5e dag van de 5e maand plaats van de ‘lunar’ kalender plaats. Dit jaar vond het festival plaats op woensdag 12 juni (2013).

Het festival is ontstaan na een gebeurtenis in het jaar 277 voor Christus. Toen, op de 5e dag van de 5e maand maakte de dichter Qu Yuan een eind aan zijn leven door in een rivier te springen. Zijn overlijden wordt tot op de dag van vandaag herdacht tijdens het festival. Het verhaal gaat dat mensen die hem bewonderden rijst en bamboe in het water gooiden op het moment dat hij verdronk. Op deze manier zouden de vissen de rijst eten en niet het lichaam van Qu Yuan. Anderen stapten in bootjes om zo de vissen weg te jagen en om het lichaam terug te vinden.

Kop van een draak en drum

Drum om peddelaars op te zwepen


Het Dragon Boat Festival is niet zomaar een bootrace. Het zijn wedstrijden vol met gekleurde boten, met kop en staart van een draak, met allemaal hetzelfde doel: eerder bij de finish te zijn dan de andere. Je moet tijdens de route je vaardigheden tonen, te midden van een eindeloze hoeveelheid vuurwerk en op de ritme van trommels van de teamleiders. Op dit festival mag iedereen deelnemen van professionals tot beginners of voor diegene die gewoon een leuke tijd willen hebben. Het enige wat je nodig hebt is een boot. Hoewel volgens de legende, deze vermakelijke wedstrijden er voor de goden waren. Met 20 peddelaars per boot, was het Dragon Boat Festival oorspronkelijk een mythische viering die alleen plaats vond in de zuidelijke provincies van China, echter worden deze wedstrijden nu in tientallen steden over de hele wereld gehouden. Het is puur teamwork.

Stanley Beach Hong Kong

And the winner is....
 
Dutch team
 
Het Dragon Boat Festival wordt in Changzhou niet groots gevierd. Het is gewoon een vrije dag. Maar het Festival wordt nog wel gevierd in Hong Kong. Het was super leuk om het van dichtbij mee te maken. Direct na aankomst in Hong Kong zijn we per metro en bus naar Stanley Island gegaan. Een plek waar een van de beroemdste races te bewonderen is.

 
En bij een feestje hoort een speciale versnapering. In dit geval de Zongzi. Het is een rijstdumpling die je je voor moet stellen als plakrijst, in een driehoekje gevormd. Meestal zit er in het midden iets zoets,  een stukje vlees of groente. Het driehoekje is verpakt in een bamboeblad.
Zongzi
 

Productielijn Zongzi, nog niet geautomatiseerd

Behalve het eten van rijstdumplings en het kijken naar de bootraces, staat dit festival ook een periode waarin je je huis en gezin kan beschermen tegen het kwaad en ziekte voor de rest van het jaar. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Eén daarvan is het hangen van een bosje kruiden aan je voordeur.

Een van de deuren in ons trappenhuis tijdens
Dragon Boat Festival